Svarbiausi Pelno mokesčio įstatymo pakeitimai nuo 2025-01-01

Pelno mokesčio pakeitimai  

Nuo 2025-01-01 įsigalios pelno mokesčio įstatymo pakeitimai, kuriais vienu procentiniu punktu padidinti pelno mokesčio tarifai, kurie bus taikomi apskaičiuojant 2025 ir vėlesnių metų pelno mokestį.

15 proc. pelno mokesčio tarifas padidintas iki 16 proc., o 5 proc. tarifas – iki 6 proc.

Panaikinta pelno mokesčio lengvata sveikatos priežiūros įstaigų pajamos už paslaugas, kurios finansuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų.

Patikslinta pelno mokesčio lengvata draudimo įmonėms. Nustatyta, kad neapmokestinama tik gyvybės draudimo įmokų dalis, investuojama draudėjo ir (arba) naudos gavėjo naudai.

Lengvųjų automobilių leidžiami atskaitymai

Lengvųjų automobilių įsigijimo ir nuomos išlaidos, priskirtos ribojamų dydžių leidžiamiems atskaitymams. Ribojimai priklausys nuo automobilio išmetamo CO2 kiekio.

Iš pajamų galės būti atskaityta lengvojo automobilio įsigijimo kainos dalis, ne didesnė kaip:
a) 75 000 eurų, kai išmetamas CO2 kiekis lygus 0 g/km;
b) 50 000 eurų, kai išmetamas CO2 kiekis ne didesnis kaip 130 g/km;
c) 25 000 eurų, kai išmetamas CO2 kiekis didesnis kaip 130 g/km, tačiau ne didesnis kaip 200 g/km;
d) 10 000 eurų, kai išmetamas CO2 kiekis didesnis kaip 200 g/km.

Apribojimas bus taikomas tik naujai įsigytiems lengviesiems automobiliams ir netaikomas, jeigu automobiliai bus naudojami tik nuomos veiklai vykdyti, vairavimo mokymo ar transporto paslaugoms teikti. Nuomos atveju apribojimas netaikomas, kai nuoma yra trumpalaikė arba sandoris sudarytas naudojantis elektronine sąsaja.

Įstatymas priimtas kartu su Lietuvos Respublikos valstybės gynybos fondo įstatymu, siekiant užtikrinti Valstybės gynybos fondo lėšų surinkimą.




Leave a Reply